• BESTÄLL IDAG SÅ SKICKAR VI PÅ MÅNDAG
 • Prisgaranti
 • 60 dagar öppet köp
 • Fri frakt över 500 kr  

Fråga oss, vi kan camping!

090 - 349 33 50

Tältcampingguide

Tältcamping är ett härligt sätt för familjen att umgås och komma nära varandra på ett vis som är svårt att uppnå i vardagen. Idag behöver inte tältning betyda att man ligger och trängs om nätterna på hårda liggunderlag och gå och lägga sig samtidigt som barnen regniga dagar när det inte går att sitta ute.

De som campar med bil kan i stället för traditionella tält välja ett familjetält med flera rum, ståhöjd, där det går utmärkt att äta vid bord och umgås hela familjen, oavsett väder. Uppblåsbara sängar i sovrummet, varma sovsäckar och sköna stolar, bord och en ordentlig belysning i allrummet är idag möjligt tack vare den campingutrustning som finns på marknaden.

Det finns en oändlig mängd familjetält och utrustning på marknaden att välja mellan och här har vi valt att titta på de saker vi tycker är extra viktiga att tänka inför tältcampingsemestern.
 

Att välja familjetält

Valet av tält har sin start i storleken på familjen, packutrymme, budget och vilket behov man har av extra utrymme. För de allra flesta är det att rekomendera ett tält som är anpassat efter storleken på famlijen men för de som vill ha lite extra plats för utrustning eller en kompis till barnen kan man gärna ta ett tält med en extra sovplats. För er med lite större barn kan det även vara bra att titta på hur många sovrum ni vill ha i tältet. 
 

Tältduk

Tältduken spelar stor roll för tältets egenskaper och komfort. Alla tält vi säljer har dukar som är helt regnsäkra. Det som främst skiljer dyrare tält mot billigare tält är hur dukarna isolerar, hur mycket de prasslar samt hur mycket vind de klarar av. En sak som vi tycker är extra viktigt när man väljer familjetält är

 • Att golvduk och ytterduk sitter ihop i hela tältet (även i allrumet/förtältet). Detta gör en riktigt stor skillnand i hur det är att vara i tältet under dagar med sämre väder samt på kvällarna då det skyddar mot kalldrag, insekter, minskar kondensen samt minskar risken för att vatten kommer in i tältet om det regnar.

Vill man ha ett riktigt bra inneklimat kan man satsa på ett tält med en polycotton duk, dvs en duk med bomull. Polycotton är tjockare och har egenskaper som skyddar mer mot värme och kyla. Dessutom slipper man den klassiska tältdoften varma dagar.
 

Tältstänger

Tältstängernas konstruktion och material avgör hur tältet upplevs när det blåser. De påverkar även tältets vikt och hur enkelt det är att montera. 

Stålstänger:
Ger ett stabilare tält och möjliggör en högre takhöjd i större del av tältet då de ofta är bockade vid taket. Nackdelen är att de väger mer än glasfiber

Glasfiberstänger:
Lätta och snabba att montera. Det är stor skillnad i hur stabila och tåliga de är mellan olika tält, vilket tillsammans med dukens kvalitet ofta är det som motiverar priskillnaden mellan liknande tält.

Luftkanaler:
Extremt enkelt och snabbt att sätta upp tältet. Även mycket tåliga mot vind. Något dyrare men ska man stanna kortare perioder på varje ställe eller tältar själv med barn är det mycket bekvämt. Om inte annat är det ett säkert sätt att undvika bråk vid uppsättningen av tältet.
 

Ventilation

För att få ett bra inneklimat så bör man välja ett tält med ett ventilationssystem som är

 • ordentligt tilltaget och som går genom hela tältet.
 • justerbart så luftflödet går att anpassa efter utetemperaturen.
 • kontrollera vilka dörrar som har myggnät (syns ofta på att det är prickade linjer på streckteckningen som visar sovplatser). Detta är extra viktigt om man ska åka till varmare breddgrader.

 

Allrum

Allrummet eller förtältet är det rum som ofta har ståhöjd och det rum där man umgås då man är inne i tältet. Har man möjlighet bör man välja ett tält med:

 1. Ett allrum som rymmer bord och stolar för hela familjen.
 2. Ordentliga fönster som ger ett bättre ljus i tältet samt att det är trevligt att kunna titta ut utan att behöva öppna dörren.
 3. Där golvet sitter ihop med tältduken (då slipper man vatten, kalldrag och småkryp i tältet).

 

Sovrum/Innertält

Sovrumen är ofta delningsbara ifall man vill kunna dela upp familjen på nätterna. Ska man vara ute länge kan det vara bra att ta ett tält för en person extra mot sällskapet för att få extra utrymme för packning eller för att få det mindre trångbott. Normalt räknar man bara med 60 cm per person när man dimensionerar tält så en extra plats är ofta en bra investering. Bra är även att kontrollera måtten på sovrummet så det passar eventuellt tilltänkta madrasser eller liggunderlag. 


Vad skiljer mellan dyrare och billigare tält
Dyrare familjetält har ofta en kraftigare tältduk som bättre isolerar mot värme varma dagar och kyla kalla dagar och som ”prasslar” mindre när det blåser. De har även ofta kraftigare tältstänger och fästen till stänger och linor som ger bättre stabilitet mot vind. 
 

Campingtillbehör

Uppblåsbar madrass eller liggunderlag

När det gäller valet mellan liggunderlag och uppblåsbara madrasser så rekommenderar vi att man väljer en madrass på minst 20 cm eller ett liggunderlag på minst 5 cm för att kunna ligga bekvämt även på sidan. Är man lite tyngre bör liggunderlaget vara minst 7,5 cm för att man ska kunna ligga bekvämt på sidan. De flesta upplever att de uppblåsbara madrasserna är att föredra då man får mer madrass för pengarna. Glöm dock inte att ni även behöver en pump till dem. Nackdelen med madrasser är att de isolerar sämre och inte är riktigt lika stabila som liggunderlagen. Ett bra tillbehör för att få en bättre isolering och samtidigt får en skönare säng är då att lägga till ett filtöverdrag till madrassen.

Campar man med riktigt små barn som vill ligga bredvid en förälder är liggunderlag att föredra då de är stabilare. Med en uppblåsbar madrass så är risken stor att barnet glider mot/under föräldern om man delar madrass.

Kontrollera även måtten på sovrummet så att madrasserna passar tältet.
 

Sovsäckar

Tältar man med bil är en campingsovsäck att föredra. Detta då de är enklare att rör sig i och ofta går öppna upp och använda som täcke under riktigt varma nätter. Det tar dock ofta mer utrymme i packningen. Finns även dubbla sovsäckar för er som vill ligga tillsammans eller som har barn som vill krypa in bredvid en. En bra investering är också ett sovsäckslakan som går enkelt att tvätta och som isolerar lite extra under kalla nätter.
 

Möbler

Viktigt när man väljer möbler är att titta på packstorleken. Största utmaningen med tältcamping är ofta att packa bilen. Har man inte plats med klassiska campingstolar och bord finns det numera bekväma stolar och bord som tar oerhört lite plats. De kostar ofta lite mer och är kanske inte fullt lika bekväma men spar mycket plats i bilden.
 

Laga mat

Många som bara tältar på campingplatser väljer att laga all mat som behöver tillagas på campingens servicehus. Dvs så räcker det med att ha med en stekpanna och en gryta. Ska man laga mat vid tältet är det att rekommendera en gasolspis med grill eller två brännare och helst bör man ha en bänk att ställa den på med avlastningsytor för tillbehör och ingredienser. Det går självklar även bra med vanliga campingkök men det är betydligt mindre bekvämt att laga maten på huk på marken och med en platta i stället för två. Kom även ihåg att ta med en balja att bära disk till servicehuset i.

För er som tältar på elplatser är kylboxen även ett riktigt bra tillbehör. Även för de som tänker äta mesta maten på resturang så är det mycket värt att ha basvaror och frukosten direkt i tältet.  

Att tänka på vid valet av spis

 • Spisen bör ha en effekt på minst 1800W om man ska laga mat till en hel familj 
 • Kontrollera om spisen behöver en gasoltub och regulator eller om det är engångsflaskor
 • Campar ni med bil och väljer en spis med gasoltub är ofta de så kallade campingtuberna med en reglator med M14-gänga att föredra då de är mera packvänliga


 

Att campa med barn

De flesta barn älskar att sova i tält. De flesta campingplatser erbjuder, förutom en massa andra barn, en hel del sysselsättning i form av lekplatser, badplatser och aktiviteter för barnen. För att få en så positiv upplevelse som möjligt så är det även bra att ta med sig leksaker, spel, pyssel eller andra saker att använda dagar med dåligt väder. Annars kan det lätt bli långtråkigt. Se även till att ha med ficklampor eller en tältlampa. Har man små barn där det finns risk för olyckor på nätterna kan det vara bra att välja en sovsäck som går att tvätta och gärna ta med sig en reservsovsäck eller täcke ifall att det händer en olycka.
 

Välja plats på campingen

Ofta är det lättare att få en fin plats när man campar med tält än med husvagn då det dels ofta inte är lika fullt på tältplatserna och det brukar gå hitta platser i utkanten på campingen om man inte vill vara omringad av grannar. Vill man kunna förlita sig på sina eldrivna tillbehör går det dock bra att boka en husvagnsplats. Det kan även vara bra under kallare perioder, då det går ta med sig en tältvärmare eller en vanlig kupévärmare. Tänk dock alltid på brandrisken vid placering av dem. Det är då också viktigt att man tar med sig en omvandlare från 3-fas och en skarvsladdför utomhusbruk. 
 

Sammanfattning

När man ska välja tält bör man utöver storlek och utformning även tänka på hur mycket man ska tälta. Är man nybörjare eller bara ska tälta vid ett speciellt tillfälle så kan man gott välja ett något enklare tält medan ifall man vet med sig att man ska tälta under en längre period så bör man satsa på tält i högre prisklassen då komfortskillnaden i de flesta fallen är påtaglig. Men för att få en behaglig tältsemester är vår rekommendation att aldrig kompromissa på

 • En tältduk där golv och duk sitter ihop i hela tältet
 • Ordentligt tilltagen ventilation
 • Bra fönster som ger ett bra ljus inomhus
 • Varma sovsäckar och bra madrasser/liggunderlag - att sova bra gör campingen till en mycket bättre upplevelse


 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen